Go Back

Prep Time 4 hours
Cook Time 30 minutes
Course Breakfast, Dessert, Snack
Cuisine Mediterranean

Ingredients
  

1ο Μείγμα:

  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 300 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

2ο Μείγμα:

  • 140 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 2 αυγά

Στο γουδί:

  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • κ.γ. κακουλέ
  • κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι

Υπόλοιπα Υλικά:

  • 20 ml χυμός πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

Για τη γέμιση:

  • Nutella

Για το άλειμα:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1-2 κ.σ. γάλα
  • Φουντούκια ή αμύγδαλο φιλέ

Instructions
 

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη (1 κ.σ.), τη νωπή και ξερή μαγιά. Ανακατεύουμε τα υλικά και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά του δεύτερου μείγματος και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγογδάρτη.
  • Ανοίγουμε το μάτι της εστίας στο "2" για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Εφόσον βεβαιωθούμε πως το δεύτερο μείγμα μας είναι χλιαρό και όχι καυτό, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Σε ένα γουδί κοπανάμε τα μπαχαρικά και τα υλικά που αναγραφονται στο 3ο μείγμα. Προσθέτουμε και αυτά στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε το ξύσμσα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκαλιού, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι (δεν χρειάζεται να λιώσει τελείως) το προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ για 10 λεπτά να δέσει η ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 3-4 ώρες.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια περίπου 220-225 γρ. Και φτιάχνουμε ομοιόμορφες μπάλες. 
  • Με τα χέρια μας πλάθουμε αυτές τις μπάλες σε κορδόνια 40 εκ. το καθένα. 
  • Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε, με τη βοήθεια το πλάστη ανοίγουμε το κορδόνι και ως προς το μήκος και ως προς το πλάτος. Γεμίζουμε με μια λεπτή γραμμή νουτέλα και τυλίγουμε σαν ρολό. Ενώνουμε με τα δάχτυλα μας πολύ καλά την ένωση ώστε να μήν ανοίξει και βγεί η σοκολάτα έξω.
  • Βάζουμε τα κορδόνια δίπλα δίπλα και φτιάχνουμε πλεξούδες. Τις άκρες του τσουρεκιου τις πατάμε ελαφρά να ενωθούν και τις βάζουμε κάτω από το τσουρέκι.
  • Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστουν.
  • Τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού, προσθέτουμε το κοπανισμένο φουντούκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά στην τελευταία σχάρα του φούρνου. Για τα γεμιστά τσουρέκια χαμηλώνουμε μετά τα 30 λεπτά ψησίματος το φούρνο στους 150 βαθμούς και τα αφήνουμε για άλλα 5- 10 λεπτά το πολύ.
Keyword Αρτοποιία, Ζύμη, Σοκολάτα